Automobilių stovėjimo aikštelės išmatavimai

Grįžti į sąrašą

Išmatavimai automobilių stovėjimo aikštelėms

Šiomis dienomis, dėl didelio transporto priemonių srauto, tiek viešosiose, tiek privačiose automobilių stovėjimo aikštelėse turėtų būti visiems pakankamai vietos pasistatyti transporto priemones. Svarbu ir tai, kad vietų būtų pakankamai ir niekam nereikėtų parkuotis gatvėje, tuo sukeliant realų pavojų aplinkiniams. Norint Įrengianti automobilių stovėjimo aikštelę, reikia atsižvelgti į visų automobilių naudotojų poreikius: šeimoms; žmonių, kuriems reikia pakrauti ar iškrauti prekes, pirkinius; asmenų, kurie negali įveikti ilgų atstumų ar toli nešti prekes; taip pat žmonių, kurie atvyksta didesnėmis transporto priemonėmis ( autobusais ar krovininėmis transporto priemonėmis )

 

Automobilių stovėjimo aikštelės išmatavimai

• Automobilių stovėjimo aikštelės turėtų būti išdėstomos vienoda tvarka, aiškiai atskiriant parkavimo ir pėsčiųjų zonas. Neįgaliųjų bei tėvų su vaikais automobilių stovėjimo vietas praktiška išdėstyti vienoje eilėje, lygiagrečiai su keliuku, šaligatviu ar kitokiu taku.

• Stovėjimo vietų išdėstymas vienoje eilėje dažniausiai taikomas ne gatvėse (pvz., prie prekybos centrų) įrengtose aikštelėse, o lygiagretus stovėjimo vietų išdėstymas yra būdingesnis gatvėse įrengtose aikštelėse. Abiem atvejais turi būti pakankamai erdvės žmogui išlipti iš automobilio ir, saugiai judant tarp stovinčių transporto priemonių, pasiekti pėsčiųjų naudojimui skirtas zonas.

• Ženklas, informuojantis apie specialias automobilių statymo vietas neįgaliesiems ar tėvams su vaikais, privalo būti pažymėtas Tarptautiniu prieigos simboliu.

• Gatvėje esančios lygiagrečios automobilių stovėjimo vietos turėtų būti 7000 mm. ilgio.

• Gatvėse esančios stovėjimo vietos neturėtų būti įrenginėjamos, jei kelio nuolydis ir ratų pasvirimo kampas bendrai sudaro didesnį nei 50 laipsnių kampą. Statesnis šlaitas gali sukelti nepatogumų žmonėms, naudojantiems šoninį liftą neįgaliojo vežimėliui įkelti į automobilį

Svarbu: jeigu stovėjimo vietos lygiagrečiame parkavime yra išdėstytos vienoje eilėje ar sumaišytos su įprastomis parkavimo vietomis, tai jose turi būti papildoma 2000 mm erdvė automobilio gale. Specialiai pažymėtos aikštelės ilgis tokiu atveju gali būti sumažintas iki 5800 mm. Visos specialiosios automobilių statymo vietos turėtų būti pastovios, vienodos; jų paviršius turi būti lygus, be didesnių kaip 5 mm. iškilimų. Maksimalus 50 laipsnių nuolydis galimas tik tose vietose, kur turės žemyn nubėgti vanduo. Nelygus ar nuožulnus paviršius gali sukelti nepatogumų tiek automobilių vairuotojams, tiek pėstiesiems.

 

Automobilių stovėjimo aikštelės išmatavimai daugiaaukštėse ar požeminėse aikštelėse

• Požeminėse aikštelėse kelias nuo stovėjimo vietų iki įėjimo į pastatą turi būti prieinamas ir suprantamas visiems jo naudotojams.

• Žymėjimo ženkluose turėtų būti skelbiama aiški informacija apie tai, kur galima rasti specialiai pažymėtas stovėjimo vietas ( apie tėvų su vaikais vietas, bilietų aparatus, visų aukštų ir pagrindinius išvažiavimus ).

• Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kad požeminių stovėjimo aikštelių minimalus aukštis turėtų būti 2600 mm. kad į jas galėtų įvažiuoti paaukštintos transporto priemonės. Žymėjimo ženklai, šviestuvai kiti elementai negali būti išsikišę į 2600 mm. aukščio zoną. Jeigu senai pastatytose aikštelėse šių reikalavimų įgyvendinti nepavyksta, tai įspėjimas apie aukščio apribojimus turi būti prieš įvažiavimą. Taip pat turi būti skelbiama informacija apie tai, kur yra požeminės automobilių aikštelės, atitinkančios šioje pastraipoje aprašytas rekomendacijas.

 

Jeigu turite klausimų, rašykite, o mes pasirūpinsime - [email protected] arba SIŲSKITE UŽKLAUSĄ