Pandusas neįgaliems (reikalavimai)

Grįžti į sąrašą

Pandusas neįgaliems reikalavimai

Neįgaliųjų judėjimo viešiosiose vietose problema šiomis dienomis yra vis aktualesnė ir efektyviau sprendžiama. Tvirti bei universalūs pandusai yra nepakeičiami neįgaliesiems, pastatuose ar viešosiose aikštelėse bei palengvina neįgaliųjų susisiekimą, tai yra labau praktiškas sprendimas, tačiau ne visur ir ne visada atitinka nurodytus reikalavimus. 

BIPA parduotuvėje parduodami pandusai atitinka Europoje ir visame pasaulyje pripažintus TUV sertifikatus. Renkantis pandusus bei norint juos integruoti į pastatus ar aikšteles, reikia nepamiršti susipažinti su reikalavimais. Tad kokie yra pagrindiniai reikalavimai pandusui neįgaliems?

 

  1. Panduso plotis turi būti ne mažesnis kaip 1200 mm, matuojant atstumą tarp turėklų ir apsauginių bortelių;
  2. Panduso išilginis nuolydis turi būti ne didesnis kaip 1:12 (8,3%), vienos ištisinės juostos ilgis ne didesnis kaip 9000 mm ir pakilimo aukštis ne didesnis kaip 750 mm. Panduso juostos skersinis nuolydis neleidžiamas.
  3. Panduso pradžioje bei pabaigoje ir ten, kur panduso juosta keičia kryptį, turi būti įrengta poilsio aikštelė ne mažesnė kaip 1 500 x 1 500 mm. Kai panduso juosta nekeičia krypties, ne rečiau kaip kas 9 000 mm panduso juostos ilgio ir ne rečiau kaip kas 750 mm vertikalaus pakilimo turi būti įrengta poilsio aikštelė, kurios ilgis būtų ne mažesnis nei 1 500 mm, o plotis ne mažesnis už panduso juostos plotį.
  4. Abiejose panduso juostos ir aikštelių pusėse turi būti įrengti ištisiniai turėklai. Abipus kiekvienos panduso juostos ir aplink aikšteles, jei jos yra ne prie sienos, turi būti įrengti ne žemesni kaip 50 mm borteliai
  5. Laiptų pakopos turi būti ne žemesnės kaip 75 mm ir ne aukštesnės kaip 150 mm, pakopų plotis turi būti ne mažesnis kaip 300 mm. Visos to paties laiptatakio pakopos turi būti vienodo aukščio ir vienodo pločio. Nedengtų lauko laiptų pakopos turi būti ne aukštesnės kaip 120 mm ir ne siauresnės kaip 400 mm. Lauko laiptai ir prieigos prie jų turi būti įrengti taip, kad ant jų nesikauptų vanduo.
  6. Turėklai turi būti įrengti dvigubi: viršutiniai tvirtinami 900-950 mm aukštyje, apatiniai – 650-750 mm aukštyje nuo laiptų pakopų ar panduso juostos plokštumos.
    130. Turėklai iš vidinės laiptų ar panduso pusės turi būti ištisiniai. Jei turėklai iš laiptų ar panduso išorinės pusės nėra ištisiniai, būtina 300 mm pratęsti juos į viršutinę ir 300 mm į apatinę laiptų ar panduso aikštelę. Turėklai turi būti lygiagretūs su laiptų ar panduso pakilimo plokštuma, o pratęstos jų dalys – lygiagrečios su aikštelės paviršiumi (t. y. horizontalios).
  7. Turėklų paviršius turi būti lygus, ištisinis ir be išsikišimų. Turėklų stveriamoji konstrukcija turi būti patogi suimti ranka. Tam būtina naudoti 30-50 mm skersmens elipsės, ovalo ar apskritimo formos skerspjūvio turėklus arba ne platesnius kaip 40 mm stačiakampio formos skerspjūvio turėklus. Turėklų galai turi būti suapvalinti ar užlenkti į sienos, atramos ar grindų pusę. Rekomenduojama naudoti medinius, plastiku aptrauktus metalinius, plastikinius ar kitos malonios liesti medžiagos turėklus.
  8. Tarp turėklo ir sienos paviršiaus turi būti paliktas ne siauresnis kaip 40-50 mm tarpas. Šiame tarpe neturi būti šiurkščių paviršių, aštrių elementų ar kyšančių konstrukcijų. Turėklai turi būti gerai įtvirtinti: jie neturi klibėti, linkti ar sukinėtis aplink savo ašį.

Reikėtų taip pat nepamiršti, kad pandusai neįgaliesiems reikalavimai turi būti pritaikyti pagal pastatų ir teritorijų patalpas ir kitus objektus (takus, automobilių stovėjimo vietas, įėjimus į pastatus, tualetų kabinas ir kt.) turi būti pažymėti ŽN informaciniu ženklu.

Jeigu turite klausimų, rašykite, o mes pasirūpinsime - [email protected] arba SIŲSKITE UŽKLAUSĄ